29.01.2009. Kas oled nutikam kui 5a? (“Raamat”; lisaleht “Postimehe” vahel)

Leelo Tungal

meelis-kubo-ja-ande

Kümme aastat tagasi astus ajakirja Hea Laps sõprade ja sugulaste uusaastapeol lavale õbluke üheteistaastane poiss, must keep õlgadel, torukübar peas ja võlukepp käes. Tegu polnud mingi karnevalikostüümiga: noormees tegi publiku ees mustkunstitrikke nagu mõni kogenud maag. Lisaks mustkunstile tegeles poiss veel kirjutamise, näitlemise, joonistamise, ökoskautluse ja kes teab veel millega, ning kirjalapse east välja jõudes hakkas mustkunstnik Ande nime all ajakirjale tegema mustkunstilehekülgi. Jaanuaris sai noore maagi rubriik juba viie aastaseks.

Nüüd on Ande koos kogenuma kolleegi Meelis Kuboga ja hea kunstnikukäega sõbratari Iris Münteliga kokku pannud asjaliku ja humoorika raamatu „Lembitu maagiline maailm”, alapealkirjaga „Eesti oma mustkunstiraamat”. See on teos, millest saavad noored võluriõpilased ammutada teadmisi kavalate mustkunstitempude tegemiseks, kuid seda võib lugeda ka lihtsalt laheda „jutukana”, mis pajatab ühe nutika üheteistkümneaastase poisi elujuhtumistest kodus ja koolis.

Juba Potiste kooli 5a klassi õpilaste nimed – nohune Lörbert, kaunitar Kassandra, jõujunn Leiger – annavad aimu, et tegu on mõnusa lastekambaga. Ja mis kõige vahvam: enamjagu lastest peab lugu trikkidest ja tempudest! Oma trikke näitab isegi klassijuhataja Tuudor, kelle kohta autorid ütlevad, et kuigi ta „…soovis alati seltskonnas kõige targemana paista, oli ta sõbralik ja muhe inimene”.

Arvan, et seda sorti raamat on heaks seltskonnajuhiks ja käsiraamatuks ajal, mil lapsed kipuvad üha enam üksi oma asju ajama: oleks ju lahe mõnel koosviibimisel unustada arvuti ja teler ning proovida üksteist trikkidega üle trumbata. Kuigi kooliprogrammid nõuavad lastelt praegu nii mõtlemist kui ka püsivust, kurdavad õpetajad, et käelise osavuse poolest jääb uus sugupõlv aina nõrgemaks: arvutiklahvide vajutamine ei nõua
ju erilist vilumust ega näpuosavust.

Mida keerulisemad ajad, seda enam lähevad hinda nõiad, võlurid ja ennustajad. Kuskil südamesopis elab vist igaühel väike lapsepõlvelootus, et võlurid on ka meie kainel tehnika-ajastul siiski olemas. Mustkunst on vist ainuke ala, mille puhul me ei pahanda, tundes end alt veetuna: triki- ja nipimehi on alati au sees peetud nii turuplatsidel kui ka kuningakodades.

Paljudel kripeldab mõttes tahtmine võluritempe läbi näha ja mõnedes virgub soov neid ise järele teha. „Lembitu maagilise maailma” kujundus on pilkupüüdev ja noortepärane ning lugema ja trikke järele proovima kutsuv.

Oma eesti mustkunstiraamat on eriti asjalik selle poolest, et kõigi trikkide juures on täpsed seletused ja õpetused ning raamatu sabast saab lugeja ka väikese ülevaate nii kodu- kui välismaise maagiakunsti ajaloost. Kes soovib enamat teada saada, selle jaoks on raamatu lõpus eestikeelsete trikitrükiste loetelu. Nendele aga, kes minutitki arvutita elada ei saa, panevad autorid kokku kodulehekülje, mille aadress on www.MaagilineMaailm.net. Sellel leheküljel saab igaüks järele proovida, kas ta on maagias osavam kui Potiste kooli 5a klass!

Allikas (PDF)

Kommentaarid (2)

Viktoria

Kolmapäev, 4 november 2009, 14:00    

Viktoria MonsterID Icon

Mina arvan er see on väga huvitav ettevõtmine kui lisatakse lisalehti kuhugi vahele ja inimene saab ennast testida et kas ta on targem ja nii edasi .

meva

Reede, 29 oktoober 2010, 09:24    

meva MonsterID Icon

ma olen raamatut Lembitu maagiline maailm juba päris palju lugenud

Avalda arvamust - lisa oma kommentaar!

Nimi *

E-mail *

Kodulehekülg

.pri.ee priiks!
.pri.ee priiks!